Вагітність – це важливий період у житті більшості жінок. Однак організм зазнає серйозних змін, і стосується це, у тому числі вен, вони беруть активну участь у процесі вагітності, а тому навіть при регулярному медичному спостереженні є ризик розвитку венозної недостатності.
Пов’язані ці зміни, насамперед, зі збільшеним навантаженням на вени тазу та ніг. Вона призводить до появи вагітних жінок варикозних вен. Іноді подібні прояви зникають після пологів, але часто після вагітності все ще присутні зміни на шкірі і варикозна забарвлення. До того ж, це супроводжується тяжкістю та болем при ходьбі, дискомфортом у ногах.

Причини розвитку варикозу

Вагітність повністю перебудовує жіночий організм. Змінюється гормональне тло, обсяг крові в організмі зростає. І що важливо – збільшується матка. Саме вона перетискає просвіт нижньої порожнистої вени. Зміни, що відбуваються з жінкою, є колосальними.

  • перерозподіл кровотоку за рахунок появи ембріонального кола кровообігу,
  • збільшення маси тіла,
  • зростаюча венозна навантаження на русло нижніх кінцівок і таза, і як наслідок – утруднений відтік крові від ніг до серця,
  • збільшене навантаження на серце,
  • подвоєний об’єм крові,
  • уповільнений кровотік у венах,
  • ослаблення стінок вен через вплив прогестерону,
  • підвищений венозний тиск (внутрішньосудинний), зокрема, у нижніх кінцівках.

Загалом лікарі виділяють 5 факторів, які говорять про необхідність звернення до фахівця-флеболога.

  1. Механічний, пов’язаний з передавленням нижньої порожнистої вени збільшеною маткою.
  2. Циркуляторний, який пояснюється збільшеним об’ємом крові та, відповідно, збільшенням тиску на судини.
  3. Гормональний, який пов’язаний з прогестероном та ослабленням ним тонусу венозної стінки, сечового міхура, уретри та тонкого кишечника.
  4. Гемостатичну, яка передбачає підвищення рівня згортання крові.
  5. Гемореологічний, що пояснює підвищену в’язкість крові.

Крім того, сприятливими факторами окремо виділяються малорухливий спосіб життя, у тому числі, під час роботи, ходіння на підборах (надто низьких або високих), водіння машини, ожиріння, часте прийняття гарячих ванн або відсутність достатньої кількості часу між вагітностями..

Профілактика варикозу у вагітних

Щоб запобігти розвитку венозних змін, жінці слід ретельно скоригувати свій спосіб життя. Так, потрібно уникати тривалого перебування в положенні стоячи або сидячи на низькому кріслі. Відмовитись доведеться і від прийняття гарячих ванн, а також сонячних ванн. Щоб допомогти організму, потрібно виконувати вправи, що адаптують:

  • легка ходьба,
  • контрастні душі,
  • при сидінні – легкі рухи ногами,
  • під час відпочинку – піднесене становище ніг.

Також важливо стати на облік у жіночій консультації якомога раніше, оскільки контроль лікаря допоможе своєчасно звернути увагу на небезпечні процеси.
Харчування також має бути скориговано. Продукти повинні містити оптимальну кількість клітковини, вітамінів та мікроелементів, а от від солодкого, жирного, копченого, смаженого та борошняного краще відмовитися. Рекомендована і відмова від шкідливих звичок. Воду потрібно вживати у достатній кількості.
Зміни повинні торкнутися одягу. Краще вибирати вільний крій та натуральні тканини. Взуття має бути м’яким, зі зручними колодками та супінаторами. А ось від взуття на плоскій підошві та туфель на підборах доведеться тимчасово відмовитись.

 

Лікування варикозу

Лікувати варикоз потрібно комплексно, а тому лікарі беруть участь відразу кілька методик.

  1. Компресійна білизна. Панчохи такого типу потрібно носити вдень, вони знімаються на ніч. За рахунок постійного стиснення ніг, вени та м’язи краще переміщують кров. Рівень стиснення підбирає лікар..
  2. Підйоми ніг. Для покращення стану вен також важливо кілька разів на день лягати на спину та піднімати ноги вгору. При цьому можна спирати їх на стіну чи спинку ліжка. Якщо при цьому поєднувати такі підйоми з регулярними прогулянками, гімнастикою або йогою для вагітних – результат буде чудовим.
  3. Теплі сольові ванни. Ноги в такі ванни потрібно занурювати на 15-30 хвилин. При виявленні варикозу вульви та гемороїдальних вузлів лікарі також призначають сидячі теплі ванни з сіллю або слабким розчином марганцівки.
  4. З третього триместру призначаються флеботоніки.
  5. При необхідності задіяні місцеві засоби (креми, мазі та інше).

Головним завданням лікаря в ході лікування варикозу у вагітних все ж таки залишається профілактика ускладнень. Якщо вони виявляються, призначається ситуативне лікування пацієнток з урахуванням особливостей перебігу вагітності, загального стану, тяжкості перебігу варикозного розширення вен та всіляких ризиків. Радикальні методики застосовуються тільки в тому випадку, якщо призначаються вони за життєвими показниками, наприклад, при загрозі смерті.