Спорт при варикозі: користь та шкода

Варикоз, як і будь-яке інше захворювання, накладає вето на деякі фізичні навантаження та види спорту. Але кидати займатися спортом не варто. У статті Ви зможете дізнатися, які види навантажень дозволені при такому захворюванні, як правильно займатися, без шкоди для здоров’я.

Спорт при варикозі: користь та шкода. Чи дозволено фізичні навантаження при захворюванні?

Більшість пацієнтів із діагностованим варикозним розширенням вен, кидають займатися спортом, кардинально змінюють свій ритм життя. Флебологи скептично ставляться до такої категоричності. Якщо Ви перебуваєте в групі ризику або маєте схильність до цього захворювання, можливо, ситуацію посилює професія або супутні патології, це не повинно призводити до кардинальної зміни способу життя.
При перших же симптомах запишіться на прийом флеболога, який виходячи з виду поразок, ступеня патологічних змін підкаже, від чого варто відмовитися, а що залишити в колишньому руслі.

Табу при варикозной болезни

Щоб не посилювати захворювання та прискорити результат терапії необхідно дотримуватися деяких правил:

  1. Не взуйте тісне взуття на високих підборах або шпильці. Це призводить до перенапруження ніг за цілий день. Особливо якщо Вам доведеться довго і багато ходити, віддайте перевагу легкому спортивному взуттю, з підошвою, яка має «пружний» ефект.
  2. Не одягайте тісний одяг, шкарпетки із щільною гумкою та колготки із тугим поясом. Необхідно уникати передавлювання судин та вен. Це вбереже від застоїв, набряків та втоми ніг наприкінці робочого дня.
  3. Не закидайте ногу на ногу, коли сидите. Ця шкідлива звичка сподобалася практично всім людям. У цьому становищі дуже сильно страждають судини та вени на ногах, що знаходяться внизу.

Також ретельно підбирайте фізичні навантаження та уникайте протипоказаних дисциплін. Не засиджуйтесь або не застоюйтесь в одному положенні, регулярно виконуйте зміну позицій.

 

Категоричні заборони

Варикоз, як і будь-яке інше захворювання, накладає вето на деякі фізичні навантаження та види спорту. Категорично забороняються різні ударні спортивні навантаження. Особливо для людей із діагностованим тромбозом. Це може призвести до відриву тромбу, що, у свою чергу, загрожує не лише погіршенню здоров’я, а й може призвести до смерті. Сюди відносять різні види боротьби: бокс, джиу-джитсу, самбо тощо.
Також пацієнтам флеболога забороняються:

  • Командний спорт (футбол, хокей, баскетбол тощо).
  • Теніс, бодібілдинг, степ-аеробіка та стрибки на відстань або на скакалці..
  • Боротьба, єдиноборства, важка атлетика та бодібілдинг.
  • Мотоспорт, кінні прогулянки та катання на лижах, сноуборді чи ковзанах.
  • Біг, стрибки та надмірні вагові навантаження.

До суворих протипоказань належать і екстремальний вид спорту. Категорично забороняється стрибати з парашутом, дайвити та лазити у гори тощо.

Що ж тоді дозволено?

Якщо подивитися на заборони, то у будь-якого спортсмена «опустяться руки» від зневіри. Не поспішайте засмучуватися, при цьому захворюванні дозволено активний спосіб життя. Правильне харчування та помірні фізичні навантаження в контрольованих дозах – це основна частина терапії. Розмірний комплекс цих заходів позитивно впливає на загальний стан організму:

  • Поліпшують та підвищують активність кровотоку.
  • Усувають застій крові у венах.
  • Зміцнюють м’язи ніг, що зів’яли, тим самим створюючи підтримку венам.
  • Зменшують біль та набряклість.
  • Піднімають настрій та прагнення до зцілення.

Щоби спортивні заняття при варикозі приносили виключно користь, необхідно провести консультацію з флебологом. Виходячи з анамнезу та індивідуального перебігу захворювання, лікар підбере оптимальні навантаження, вид та інтенсивність занять.
Якщо діагноз таки Вас наздогнав, намагайтеся перейти на дозволені види спортивних занять:

  1. Пілатес та йога – ненудний та різноманітний комплекс занять навчать правильно дихати, підтягнути фігуру та зміцнять м’язи, без навантажень на серцево-судинну систему.
  2. Прогулянка пішки – нормалізують травлення, зміцнюють нервову систему та є профілактикою зайвої ваги.
  3. Аквааеробіка і плавання – добре зміцнює серцево-судинну систему, м’язи і сприяють схуднення. Процедура виконується без навантаження на опорно-руховий апарат.
  4. Їзда на велосипеді – забезпечує судини, вени та організм загалом корисними аеробними навантаженнями, які у свою чергу підвищують корисний тонус судин та вен.

Також спеціалісти-флебологи рекомендують приймати щодня контрастний душ. Він підвищує еластичність та пластику судин і значно зміцнює імунітет, надають тонусу всьому організму.

 

Як бути зі спортом після операції на венах?

Процедура видалення варикозного розширення вен – це вирок спортивним заняттям. Сучасні технології та інноваційні методи дозволяють повернутись до занять вже через 2-3 тижні, відштовхуючись від складності операції, загального стану пацієнта та отриманого результату. Лазерні чи радіочастотні методики дозволяють відновитися організму протягом 1-2 тижнів. Звичайно ж, після одужання та стабілізації організму, бігти на спортмайданчик «зламаючи голову» не потрібно. Після реабілітаційного періоду обов’язково потрібно відвідати лікаря. Він подивиться на результат та дасть подальші вказівки.

Стадії варикозного розширення вен та спорт

Фізичні навантаження та види спорту розраховуються від статі спортсмена, тяжкості захворювання, наявності супутніх патологій та загального стану людини. Але, найголовніший і найважливіший критерій це – стадія варикозу. Чим важчий перебіг захворювання, тим вимогливішим потрібно ставитися до вибору вправ та часу їх проведення:

  • При 1-ой стадії немає порушення кровотоку, виявляються лише візуальні симптоми як судинної сітки і явних синців. Ця стадія протікає майже непомітно. Тому пацієнт займається абсолютно будь-якими видами спортивних занять із помірним навантаженням.
  • При другій стадії. Хвороба проявляється яскравіше і помітніше – ретикулярне розширення вен, втома в ногах та печіння. Полегшує симптоми аквааеробіка, плавання та йога, спортивна ходьба.
  • При 3 стадії. Починають проявлятись гемодинамічні симптоми варикозного захворювання. Утворюється застій у венах, який посилює набряклість, унаслідок чого сильно втомлюються ноги та з’являються нічні судоми. Ця стадія допускає виключно легкі навантаження і лише з дозволу лікаря. Для полегшення болючих відчуттів флебологи радять займатися аквааеробікою, вільною ходьбою і робити легку зарядку. Але на 3 стадії всі заходи потрібно виконувати в компресійній білизні.

Якщо вид спорту підібраний правильно, пацієнт спостерігає поліпшення стану. Полегшення симптомів та підвищення життєвого тонусу. Якщо ж спостерігається зворотний момент: погіршення здоров’я, прояв сильних болів і судом, необхідно відмовитися від навантажень і звернеться до лікаря.

 

Топ рекомендацій та правил для занять спортом при варикозному захворюванні

Займатися спортом пацієнтам флеболога потрібно із суворими дотриманнями специфічних правил безпеки:

  1. Компресійна білизна (панчохи, колготки чи гольфи) або еластичний бинт. Вони знижують навантаження на «хворі» вени. Компресію підбирають за розміром виробу, виходячи із проведених вимірів.
  2. Рясне пиття. Це дозволить уникнути зневоднення, а також знизити в’язкість та густоту крові. Що у свою чергу відновлює реологічні властивості організму і стає на заваді утворенню тромбів, які небезпечні не тільки для здоров’я, але й для життя.
  3. Статичні навантаження та тяжкості. Такі дозволяються тільки на початкових стадіях захворювання та в положенні лежачи або сидячи.
  4. Відпочинок після тренування. Лікарі рекомендують лягати на спину і піднімати ноги вгору приблизно на хвилин 10-15 – це стимулюють хороший відтік крові з вен.

Така процедура дозволяє зняти навантаження із судин ніг. Також вправу можна виконувати після важкого робочого дня.
Фізичні процедури можна виконувати як у спортзалі, так і в домашніх умовах. Але лікарі рекомендують перші рази підходити до тренувань під ретельним наглядом тренера. Це убереже від небажаних наслідків.
Лікування варикозного розширення вен – це комплексний підхід з терапії препаратами, правильних фізичних навантажень та корисного повноцінного харчування. Ведіть здоровий та активний спосіб життя, дотримуйтесь рекомендацій фахівців та будьте здорові.