Що лікує флеболог

Фахівець, який діагностує та лікує захворювання вен називається флеболог. У його завдання входить виявити патологію венозної сітки кінцівок, її причину, а також призначити лікування чи профілактичні заходи

Хто такий флеболог і що він лікує?

Захворювання венозної та судинної системи вже давно віднесено «Всесвітньою організацією» до хвороб «цивілізації», які з’являються від домінуючого способу життя людини. Медицина відвела для таких видів захворювань цілий розділ, під назвою – флебологія. Саме тут вивчаються та лікуються патології вен та судин, які транспортують кров та корисні речовини по організму.

Флеболог чим займається і що лікує

Фахівець, який діагностує та лікує різноманітні захворювання вен називається флеболог. У його завдання входить виявити патологію венозної сітки нижніх чи верхніх кінцівок, її причину, і навіть призначити лікування чи профілактичні заходи. До компетенції фахівця входить лікування:

  • Тромбофлебіту – запальні процеси в судинах, які провокують появу тромбів.
  • Флебіт – запальні процеси венозної стінки.
  • Варикоза – розширені чи звивисті опуклі вени.
  • Виразок трофічного характеру.
  • ХВН.
  • Флеботромбоза – утворення тромбів, спровоковане ушкодженням судинної стінки або зміною властивостей крові тощо.

ПЗа необхідності терапія призначається цілим комплексом і відразу кількома фахівцями. Це залежить від тяжкості захворювання, супутніх недуг та тригерів, які його спровокували.

Кому і коли слід звертатися до лікаря-флеболога?

Майже кожна людина має ризик розвитку венозних захворювань. Це пов’язано з способом життя, зайвою вагою, вагітністю, сидячим способом життя або надмірними навантаженнями та похилим віком. В основі патології стоїть порушення циркуляції та кровообігу. Воно не з’являється відразу чи різко, тривалий час організм сигналізує про ризики виникнення. Саме ці дзвіночки та сигнали потрібно вчасно розпізнати та звернеться до лікаря:

  • Судоми, найчастіше вночі.
  • Тяжкість у ногах.
  • Набряклість у нижніх кінцівках або різка поява відчуття тепла у певній ділянці ніг.
  • Судинна сітка на стегнах, гомілки і т.д.
  • Біль і неприємні відчуття у м’язах поряд з випнутими венами.
  • Вузлики та горби на ногах, які видно неозброєним поглядом.
  • Потемніння шкіри у певних ділянках чи незрозумілого походження синці.

Якщо Ви помітили найменші прояви хоча б одного з симптомів, необхідно звернутися за консультацією до фахівця. Це дозволить виявити захворювання на ранніх стадіях, коли патологічні зміни тільки почалися і досі можна виправити. Також можна вчасно розглянути причини появи хвороби і, якщо своєчасно її усунути, можна уникнути складного перебігу хвороби. На превеликий жаль більшість пацієнтів приходять до флеболога з наявними і дуже занедбаними патологіями.

 

Що відбувається на прийомі?

При першому візиті лікар слухає скарги пацієнта, розпитує про спосіб життя і перші симптоми, супутні патології, поетапно збираючи повну історію захворювання.В даному випадку важливо дізнатися про вже пройдене лікування та прийом фармакологічних засобів.
Наступний етап – візуальний огляд верхніх та нижніх кінцівок. Особливу увагу лікар приділяє зміні кольору, припухлості, набряклості та ущільненням, а також перевіряє еластичність шкірних покривів. У сукупності це дозволяє зрозуміти фахівця, на якій стадії захворювання, які патологічні процеси запущені, і які зміни вже сталися.Опрацювавши отриману інформацію, встановлюється послідовність дій та тактика лікувальних заходів.
Для уточнення діагнозу та вивчення загальної картини хвороби лікар може призначити додаткові дослідження:

  1. УЗД-кінцевостей. Визначає функціональність венозної системи та стан венозних стінок.
  2. Доплерографія. Це за фактом теж УЗД, лише з доплером. Воно оцінює ступінь тяжкості захворювання, наявність тромбів та згустків.
  3. КТ – виконується, коли необхідно детально вивчити судини.
  4. Дуплексне сканування вен. Виявляє тромби та зміни в поверхневих венах. Також сканування показує розмір розширення венозного каналу та надалі відтворюється модель гемодинамічних аномалій.
  5. Полярографії. Визначає наявність кисню у тканинах, що дозволяє виявити порушення циркуляції у венах та ступінь венозної недостатності.
  6. Аналіз крові або гемостазіограма – встановлює здатність згортання (згортання) крові.

Після проведення всіх необхідних досліджень та постановки точного діагнозу лікар підбирає лікування або профілактичні заходи. Пацієнту даються рекомендації та роз’яснює перебіг захворювання, якщо він відмовиться від лікування і не вживатиме жодних заходів.
Також на прийомі лікар обґрунтовує запропонований план лікування та попереджає про можливі побічні дії на організм. Якщо пацієнт беззаперечно слідує всім приписам фахівця, то процес розвитку захворювання сповільниться, підуть больові відчуття і з’явиться можливість вилікуватися від недуги зовсім.

                                                                Флеболог і судинний хірург — це той самий фахівець?

Лікування судин ніг займається ангіолог або ангіохірург, судинний хірург. Фахівці виявляють судинні порушення вен, артерій чи лімфатичних проток. В основі роботи судинного хірурга лежить хірургічне втручання та оперативні методи лікування. А флебологи сфокусовані лише на венозних захворюваннях.
Найбільш схильні до варикозного розширення вени ніг і рук, але також часто зустрічаються вузлики біля прямої кишки або насіннєвого канатика. Патологією гемороїдального венозного сплетення займаються проктологи. Оскільки таке порушення супроводжує появу геморою. Відповідно, варикозне розширення вен насіннєвого канатика сприяє розвитку – варикоцеле, який успішно лікується урологами. Флебологи концентруються лише на венозному порушенні вен нижніх та верхніх кінцівок.

Профілактичні заходи

Щоб запобігти розвитку захворювання слід вести правильний спосіб життя:

  • підтримувати нормальну вагу;
  • піддавати організм прийнятними фізичними навантаженнями.
  • носити зручний одяг та взуття.
  • вживати якнайменше шкідливої ​​їжі.

З появою перших тривожних дзвіночків не відтягувати візит до лікаря. Можливо, своєчасна консультація позбавить від настання несприятливого захворювання та супутніх патологій.