Радіочастотна абляція вен

Варикозне розширення вен – це серйозна проблема, яка може завдати маси незручностей хворому. Насамперед слід відзначити естетичну складову, яка сильно сковує людину психологічно. Однак за цим може стояти і багато ускладнень, які виникають у пацієнта без правильного лікування. Сьогодні вже існує кілька малоінвазивних способів лікування захворювань вен, що дозволяють швидко та акуратно вирішити проблему, а також позбавитися захворювання без сильних незручностей для пацієнта.
Одним із таких методів є радіочастотна абляція вен. Суть методу полягає у використанні високочастинного струму, що впливає на стінки судин та усуває захворювання. Процедура має багато переваг: в момент операції пацієнт не відчуває біль і дискомфорт, так як маніпуляції проводяться з мінімальним втручанням. У результаті пацієнт після короткого реабілітаційного періоду може повернутись до звичного способу життя.

У яких випадках слід зробити РЧА?

Першим значним свідченням до проведення радіочастотної абляції вважається варикозне розширення вен нижніх кінцівок. У ряді випадків методика є високоефективною. При цьому вона абсолютно безболісна, а також не потребує тривалої підготовки та реабілітації. У деяких ситуаціях РЧА може комбінуватися з іншими методиками лікування захворювання (наприклад, з флебектомією). Також радіочастотна абляція вен ефективна за наявності посттромбофлебічної хвороби. Зазначимо, що процедуру не можна проводити, якщо у пацієнта спостерігається тромбофлебіт у гострій формі, оскільки катетер неможливо провести у порожнину судини.
Нагадаємо, що радіочастотна абляція вен не проводиться за бажанням пацієнта. Для початку слід записатися на консультацію до флеболога у Києві. Лікар огляне хворого, а також направить на проходження діагностичних досліджень для встановлення діагнозу та призначення правильного лікування. Крім РЧА, існує кілька інших методів лікування варикозу, які в конкретній ситуації можуть бути ефективнішими.

Найменування послуги Ціна
РЧА від 27000грн.

Як проводиться процедура?

Процедура передбачає використання спеціального апарату, що виробляє струм високої частоти. Для початку в порожнину судини вводять спеціальний катетер, який впливає на внутрішні стінки вени ураженої варикозом. Таким чином вена поступово закривається, а кров перенаправляється здоровими судинами. Закрита вена, своєю чергою, згодом розсмоктується і перетворюється на сполучну тканину. Зазначимо, що тканини навколо вени при цьому не торкаються і не ушкоджуються.

Процедура існує порівняно недовго, проте показала високу ефективність. Після неї пацієнти не відчувають біль, а також інших неприємних відчуттів. Крім того, відновлюється стан судинної системи, а пацієнт може повноцінно повернутись до звичного способу життя. Радіочастотна абляція вен вважається найбільш щадною з існуючих на сьогоднішній день методик лікування захворювань вен. Таким чином, пацієнт може залишити клініку через пару годин після проведення процедури.

Застосування апарату для РЧА має багато переваг. Одним з найголовніших є висока точність та автоматичне налаштування обладнання. У момент процедури апарат автоматично розраховує енергію, необхідну проведення процедури. Також слід зазначити, що після радіочастотної абляції вен не залишається шрамів та інших косметичних дефектів.

Етапи проведення РЧА:

Введення анестезії..

Контролює процес введення катетера з радіочастотним генератором за допомогою УЗ-доплерографії.

Процедура проводиться за умов клініки без загального наркозу. Лікарі використовують місцеву анестезію.

Не має на увазі великих розрізів. Для введення катетера потрібно лише невеликий прокол.

Також РЧА передбачає просту підготовку. Перед процедурою необхідно пройти УЗД судин. Це дозволить визначити область, на яку потрібна дія струму.

Як відбувається підготовка до РЧА?

Зважаючи на те, що метод вважається найбільш щадним, особливої ​​підготовки до процедури не потрібно. Однак для початку слід записатися на консультацію до флеболога, який поговорить з вами, проведе візуальний огляд та відправить на діагностичні дослідження. Одним із найважливіших видів досліджень є УЗДС (ультразвукове дуплексне сканування), яке дозволяє отримати зображення судин та рух кровотоку. Отримані дані дозволять точно оцінити стан судин, поставити правильний діагноз, а також призначити ефективне лікування, яке дасть результат. Також пацієнтам необхідно здати аналізи та пройти комплексне обстеження. Так лікар ознайомиться з усіма особливостями вашого організму, щоб у момент операції та після неї не виникло непередбачуваних наслідків.

Чи потрібна реабілітація?

У момент операції та після неї практично не спостерігається неприємних відчуттів. В окремих випадках це можуть бути поколювання у венах або незначні набряки, які не завдають особливих незручностей. Такі симптоми можуть спостерігатись протягом двох або трьох днів з моменту операції.

В рамках реабілітації після радіочастотної абляції вен пацієнтам рекомендується:

  • Носіння спеціалізованої компресійної білизни.
  • Прогулянка на невеликі відстані в помірному темпі. Також слід не допустити перенапруги.
  • Забороняється приймати надто гарячі ванни, відвідувати лазні, сауни чи солярій.

Після процедури лікар в індивідуальному порядку дасть рекомендації для пацієнта, а також відповість на всі питання, що цікавлять.

Чи бувають ускладнення?

Ускладнення після РЧА спостерігаються дуже рідко – приблизно в одному відсотку всіх випадків. У таких ситуаціях може виникнути венозний тромбоз, проте ймовірність його виникнення є мінімальною. Після процедури відсутні болючість, синці та гематоми.

Саме тому радіочастотна абляція вен вважається одним із найбезпечніших методів лікування варикозного розширення вен. Крім малої інвазивності, процедура передбачає тривалого реабілітаційного періоду та ускладнень.

Чому варто проводити лікування у мене

Ковальчук Володимир Миколайович,
лікар-судинний хірург, флеболог.

Провів 5000+ успішних операцій.

15 років успішно проводжу шунтуючі операції з реконструкції артерій

Практика у Німеччині та Туреччині.

Беруся за найважчі випадки реконструкції артерій, навіть тоді, коли інші хірурги розводять руками.

Сформував команду спеціалістів, з якою працюю вже понад 8 років

Ви не доплачуватимете за гучний бренд клініки

“Гарний лікар – той лікар, який вміє лікувати захворювання з урахуванням індивідуальних особливостей організму”